poniedziałek, 10 czerwca 2013

Rukola z truskawkami i schabem

rukola
Rukola z truskawkami i schabem

Wartość odżywcza

- kalorie: 210 kcal / porcja
- białko: 0 g
- węglowodany: 0 g
- tłuszcze: 0 g
- liczba porcji: 2 porcje

Właściwości

- rodzaj kuchni: Śródziemnomorska
- rodzaj dania: Obiad, Kolacja,
- kaloryczność: Light
- główne składnik: Mięso, Warzywa, Owoce,
- sposób przyrządzenia: Smażenie,
- czas przygotowania: Do 60 minut

Składniki:

- 100 g truskawek,
- 100 g rukoli,
- 100 g schabu,
- łyżka oliwy,
- cebula, ząbek czosnku,
- łyżka sosu sojowego, 1/2 łyżki octu winnego, 3 łyżki soku pomarańczowego,
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Truskawki przekroić na pół lub w ćwiartki. Rukolę opłukać, dokładnie osuszyć. Schab także opłukać i pokroić w cienkie paski. Zrumienić na łyżce oliwy. Kiedy zmięknie, dorzucić do niego pokrojoną drobno cebulę oraz posiekany czosnek. Posypać całość solą i pieprzem.

Sos sojowy, ocet oraz sok pomarańczowy połączyc i wymieszać, a następnie dodać do schabu.

Dusić pod przykryciem 7 minut. Rukolę, truskawki i mięso połączyć. Wyłożyć na talerz. Skropić sosem pozostałym z duszenia.

Źródło:
http://przepisy-light.pl/przepisy,256,rukola-z-truskawkami-i-schabem.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz