poniedziałek, 10 czerwca 2013

Frittata ze szpinakiem i fetą

frittata
Frittata ze szpinakiem i fetą

Wartość odżywcza

- kalorie: 330 kcal / porcja
- białko: 17 g
- węglowodany: 3 g
- tłuszcze: 27 g
- liczba porcji: 2 porcje


Właściwości

- rodzaj kuchni: Śródziemnomorska
- rodzaj dania: Śniadanie, Kolacja,
- kaloryczność: Light
- główne składnik: Warzywa, Nabiał,
- sposób przyrządzenia: Zapiekanie,
- czas przygotowania: Do 30 minut

Składniki:

- 150g świeżego szpinaku
- 4jajka
- 4 łyżki półtłustego mleka
- Gałka muszkatołowa
- Czarny pieprz
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 85g sera feta, pokrojonego w kawałki
Sposób przygotowania:

Liście szpinaku umyć i odciąć twarde łodyżki. Szpinak włożyć do szerokiego garnka, dodać łyżkę wody i gotować 2-3 minuty, aż zmięknie. Odcedzić wyciskając jak najwięcej płynu i grubo posiekać.

Jajka roztrzepać z mlekiem, gałką muszkatołową i przyprawami. Na małej patelni rozgrzać olej i smażyć szpinak 1-2 minuty mieszając.

Wlać na patelnię jajka z mlekiem, posypać serem i smażyć 4 minuty aż spod omletu dobrze się przypiecze.

Patelnię włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec 4-5 minut aż wierzch omletu dobrze się zetnie.

Źródło:
http://przepisy-light.pl/przepisy,16,frittata-ze-szpinakiem-i-feta.html

3 komentarze:

  1. Nie no, wygląda świetnie! A feta i szpinak to doskonałe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie smacznie! Uwielbiam frittaty. dawno już nie jadłam więc chyba trzeba się z tym niedługo poprawić :)

    OdpowiedzUsuń